INGEN UNGE SKAL FØLE SIG ALENE PÅ FGU

For mange unge på og omkring FGU har netop følelsen af at være alene været en udfordring for at udfolde sig og vokse. Netop derfor har vi lavet kampagnen “Ingen unge skal føle sig alene på FGU”.

For følelsen af at være alene kan være svær at bokse med. Alene uden venner, man kan betro sig til; alene med sine erfaringer med svigt, mobning og misbrug; alene om at føle sig anderledes; alene om bare gerne at ville passe ind i et fællesskab; alene om at føle sig alene.
Her kan du se, hvordan vi arbejdede med sagen til vores foreningsværksted i 2019.

SÅDAN SØRGER VI FOR, AT INGEN UNGE FØLER SIG ALENE

Med kampagnen prøver vi at fremme det fællesskab, FGU giver, så færre unge føler sig alene på FGU. Fællesskabet er med til at udvikle vores selvværd, mod og lyst til at komme i skole for at udvikle os både fagligt og socialt. I Modstrøm skaber vi et rum, hvor vi handler sammen og finder fælles løsninger på de udfordringer, vi møder, og det giver lyst og overskud til udfolde sig og vokse! Vi vil gerne styrke fællesskabet på FGU gennem tre konkrete tiltag:

TJEK-IND OG TJEK-UD

Når vi laver tjek-ind starter vi dagen på en god måde, fordi det giver andre på værkstedet eller i klassen mulighed for at vise forståelse eller tage hensyn, hvis nogen har en dårlig dag.

se videoen og bliv meget klogere på, hvad en tjek-ind-runde er, og hvordan I starter på dit værksted eller i din klasse.

FÆLLES SAMTALER OM TRIVSEL

En fælles trivselssamtale er et tidspunkt, hvor man sætter sig ned med alle fra sit hold eller klasse og snakker om, hvordan man har det. Man kan dele historier, snakke om det man synes er svært, men også om de ting man har til fælles.

image
image

SOCIALE AKTIVITETER

Vi kæmper for, at der laves flere sociale aktiviteter på FGU, fordi det styrker fællesskaberne på skolen og knytter os tættere sammen. Derfor er det vigtigt for os, at skolerne prioriterer sociale aktiviteter både på de enkelte hold eller klasser, men også på tværs af klasserne og for hele skolen.

Som FGU-elev og elevråd kan I være med til at kæmpe for, at ingen unge skal føle sig alene på FGU og blive en del af vores kampagne. Det kan I gøre ved at sætte en eller flere af de tre tiltag i gang på jeres skole. Læs her vores 4 gode råd til, hvordan I kan komme i gang med kampagnen på skolen.

1

Fortæl jeres lærere om kampagnen, og hvorfor I gerne vil være med til at kæmpe for, at ingen unge skal føle sig alene på jeres FGU-skole.

2

Tag derefter en snak om de tre tiltag. Hvilket vil I starte med at sætte i gang på jeres skole?

3

Forsøg at få lærerne til at hjælpe jer med at sætte mindst ét af tiltagene i gang. Tænk over, hvad I kan gøre hver især for at starte et af tiltagene.

4

Hold løbende samtaler om, hvordan det går med det nye tiltag med jeres lærere og medelever.

Find mere inspiration og hjælp til at komme i gang med kampagnen med Modstrøms elevrådskit.

image

DEL MODSTRØMS PLAKATER OG KLISTERMÆRKER RUNDT PÅ SKOLEN

Aktive Modstrømmere har i samarbejde med Modstrøms sekretariat produceret nogle flotte plakater og klistermærker med Modstrøms logo og budskabet “Ingen unge skal føle sig alene på FGU”. Gør opmærksom på jeres indsats for, at ingen unge skal føle sig alene på FGU, ved at hænge plakaterne og klistermærkerne op på jeres skole og i jeres by. Kontakt Modstrøms sekretariat lige her, så sender vi jer en pakke med plakater og klistermærker til jeres skole.

Download

INGEN UNGE SKAL FØLE SIG ALENE PÅ FGU – HELLER IKKE DERHJEMME

Det online fællesskab blev vigtigere for os end nogensinde før under nedlukningen. De sidste to år har vi oplevet, at alle FGU-skoler blev midlertidigt lukket på grund af Covid-19. De fleste elever blev sendt hjem allerede dagen efter statsministerens pressemeddelelse. Nogen med hjemmeopgaver, og andre uden noget at tage sig til. Det kan være både svært og frustrerende at håndtere en halvtom hverdag, og det har påvirket os alle. Derfor var det vigtigt for os at vise både os selv og andre unge på og omkring FGU, at vi stadig “var der”, selvom vi ikke kunne se hinanden fysisk. Med eventet Modstrøm går digitalt, som vi lavede under nedlukningen formåede vi at holde sammen, selvom vi skulle holde afstand. Videoen herunder er et af produkterne fra eventet.

Derfor gav vi vores kampagnebudskab en ekstra betydning med tilføjelsen: INGEN UNGE SKAL FØLE SIG ALENE PÅ FGU – HELLER IKKE DERHJEMME

Som en del af kampagnen begyndte vi at mødes online i stedet for fysisk. Under nedlukningen skabte vi et unikt online fællesskab, og med stor succes påvirkede vi undervisningsministeren i hendes beslutning om, at FGU skulle genåbnes. Læs mere om vores online indsats i Altinget lige her.  

image

Vil du kæmpe for, at ingen unge skal føle sig alene derhjemme? Så sæt vores profilramme på dit profilbillede på Facebook. Hvis du trykker på dit profilbillede og vælger “tilføj ramme”, kan du finde profilrammen i søgefeltet ved at skrive “Modstrøm”. Sæt rammen omkring dit billede og vær med til at dele budskabet!